Vind jezelf terug na een heftige periode van rouw & verlies

Wellicht herken je dat er de afgelopen periode veel gebeurd is en dat het voelt alsof je jezelf verloren bent in dit hele proces. 

 

Of er nou iemand is overleden, of je te maken hebt gehad met een scheiding, een ontslag of iets anders op het werk, een ingrijpende ruzie, een ziekte, een pittige burn-out…. Je bent al die tijd bezig geweest met het regelen van allerlei dingen of met het zorgen voor anderen. Wat er ook gebeurd is, je hebt continu in de overlevingsstand gestaan. Nu besef je pas wat dat echt voor je betekend heeft en kom je er pas achter wat de impact écht is.  Misschien overvallen je emoties je, omdat het lijkt of je erdoor overspoeld wordt, of voel je juist helemaal niks. 

 

 

Tijd om op een liefdevolle manier te voelen en ervaren wat je nodig hebt, na deze ingrijpende periode! 

Om oude gedragspatronen los te laten die je niet meer nodig hebt. 

Om je emoties te voelen en de ruimte te geven.

Om te je hart te luchten, als je daar behoefte aan hebt. 

Om te onderzoeken wie je bent en wat je nodig hebt om voor jezelf te kiezen en je blij te voelen. 

 

Dat doen we samen met de paarden. Zij voelen feilloos aan wat je nodig hebt. 

 

Hoe paarden je kunnen helpen na een ingrijpende periode

Als je iets ingrijpends hebt meegemaakt, bestaat de kans dat je niet wil of niet goed kunt praten over wat je voelt. Bij paarden heb je geen woorden nodig en mag je gewoon zijn. Zij voelen aan hoe je je voelt.

 

Hoe komt dat nou? Paarden zijn een expert in het lezen van lichaamstaal en zijn uitermate gevoelig voor het gedrag en de innerlijke belevingswereld van de ander. Als kuddedieren en prooidieren hebben paarden, net als mensen, behoefte aan duidelijkheid en veiligheid. Paarden voelen het feilloos aan wanneer onze gedachten niet overeenkomen met onze lichaamstaal en reageren daarop. 

 

Het paard geeft jou feedback, zonder oordeel, over hoe jij je op dat moment voelt en wat je uitstraalt. Van die feedback maken we binnen de coaching gebruik. Je wordt je bewuster van je lichaamshouding, gedrag en gevoel. Patronen worden zichtbaar. Je krijgt de mogelijkheid om te experimenteren met nieuw gedrag in een veilige omgeving, waardoor blijvende verandering kan ontstaan.

 

Tijdens het uitvoeren van activiteiten met paarden in de coachsessie ontstaan vaak als vanzelf de metaforen voor het omgaan met situaties in het dagelijks leven. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld: leiderschap, grenzen stellen, verantwoordelijkheid, controle, relaties en vertrouwen.

De belangrijkste kenmerken van Equine Assisted Coaching zijn als volgt:

Tarieven

Over mij

Mijn naam is Jenny, psycholoog en paardencoach, en met hulp van paarden bied ik individuele- en gezinsbegeleiding aan op mijn locatie in Gendt. Met mijn jarenlange ervaring in de hulpverlening help ik je om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Ik weet zelf uit ervaring hoe zwaar dat is. 

 

De een leert vooral met zijn hoofd, de ander meer door te doen en/of te voelen. Binnen de reguliere hulpverlening wordt vaak voornamelijk nog veel gepraat. Ik was op zoek naar een meer ervaringsgerichte manier om mensen meer in contact te brengen met zichzelf en hun omgeving. Deze manier heb ik gevonden in het coachen met behulp van paarden (Equine Assisted Coaching). 

 

Het is mijn droom om anderen te ondersteunen na een ingrijpende periode. Om ze te helpen weer in contact met zichzelf te komen. Vanuit contact met het paard, weer in contact met jezelf.

 

Een nieuwe 'cadans' zoeken na een ingrijpende periode

Mensen die bij mij komen bij de paarden hebben vaak iets of iemand verloren. Soms is dit vrij recent gebeurd, maar meestal is het al een langere tijd terug. In de bak komen ze er dan bijvoorbeeld achter dat ze het verlies van een van hun ouders eigenlijk nog niet verwerkt hebben. Of dat die scheiding toch meer impact had dan ze eigenlijk dachten. 

 

Er bestaan verschillende verlieservaringen: verlies door de dood, verlies door scheiding, verlies van gezondheid, verlies door verhuizing, verlies van baan, etc.

 

Je merkt wellicht dat er iets wringt. Je zit niet lekker in je vel. Je kan niet goed bij je gevoel of grenzen aangeven is lastig. Wat daaronder zit, onderzoeken we samen bij de paarden. Grote kans dat je – bewust of onbewust – nog in de overlevingsstand staat. Je lichaam reageert dan nog alsof je nog midden in de ingrijpende gebeurtenis zit, ook al is die al voorbij.

 

Het is niet raar dat een onverwerkte verlieservaring nu nog voor onbalans zorgt. 

 

Rouwen doe je namelijk je leven lang. En het is hard werken. Rouwen is een proces, daarom noem ik het ook liever rouwbegeleiding in plaats van rouwverwerking. Verwerken suggereert dat het rouwen op een gegeven moment klaar is. Vaak willen we weer door en vooruit, maar is er juist vertraging nodig. Soms kun jij, jouw partner of kind(eren) hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken. Ik ben er om jullie die steun te bieden.

 

We onderzoeken samen wat er nodig is om weer rust te creëren, los te laten wat je niet meer nodig hebt en om te kijken naar wat nu belangrijk is.

 

Mijn manier van werken: combinatie van creatieve werkvormen en werken vanuit intuïtie

Bij de paarden hoef je niet te praten. Het mag wel, maar het hoeft niet. We gaan fysiek en meestal buiten aan de slag met diverse oefeningen tussen de paarden. In plaats van dat we praten over het verlies, nodig ik je bijvoorbeeld uit om het eens visueel te maken in de bak. Dat zorgt voor een hele andere kijk op dingen en maakt vaak veel helder! De paarden sluiten aan waar ze willen en mogen zelf kiezen.

Ik nodig je, samen met de paarden, uit om uit je hoofd te komen en echt te voelen. Wat heb je nu nodig? Wat wil er gevoeld worden? Wat mag je loslaten?

 

Daarvoor gaan we bijvoorbeeld aan de slag met creatieve oefeningen, ontspanningsoefeningen en systemische opstellingen met de paarden. Daarnaast werk ik intuïtief en maak ik gebruik van mijn eigen verlieservaringen.

Door je lichaam in beweging te brengen, kom je mentaal ook makkelijker in beweging. De positieve effecten van het buiten in de natuur zijn werken daarbij nog eens extra versterkend.

 

Tijd doorbrengen in de natuur zorgt onder andere voor een vermindering van stress en draagt bij aan een verbetering van stemming en concentratie. Fijne elementen die bijdragen aan jouw zelfreflectie en welzijn.

 

 

Ik geloof dat iedereen zelf de oplossing voor zijn/haar probleem in zich heeft/draagt. Ik ben er voor je om je te helpen het antwoord/de oplossing naar boven te laten komen. Het tempo wordt op jouw behoefte afgestemd.

Investering in jezelf

Individuele Sessie

Sessie van 1,5 uur bij de paarden


€ 90

Duo-Sessie (met paarden)

Sessie voor jou & je zoon, dochter, partner of iemand anders die belangrijk voor je is


€ 130

Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw.

Praktische informatie

Ik vind het belangrijk om deze begeleiding te bieden op een plek waar jij je veilig voelt. Dat is meestal bij mij bij de paarden in Gendt, maar het kan ook op een andere plek zijn.

Verlies en ingrijpende gebeurtenissen hebben vaak invloed op het hele gezin. Als ik met kinderen werk, betrek ik jou als ouder er dus ook graag bij. Eventueel is het mogelijk om een duo-sessie te plannen of een sessie met jullie hele gezin.

 

Ingrijpende gebeurtenissen zijn meestal niet in één sessie te verwerken. Ik werk graag daarom meestal met trajecten. Een traject duurt gemiddeld 4 tot 8 sessies. Je betaalt per sessie. We zien elkaar gemiddeld een keer in de twee weken. 

Interesse in coaching bij de paarden?
Laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.