Mensen die bij mij komen bij de paarden, hebben vaak iets om iemand verloren. Net, maar veel vaker al een langere tijd terug. In de bak komen ze er dan bijvoorbeeld achter dat ze het verlies van een van hun ouders eigenlijk nog niet verwerkt hebben, of dat die scheiding toch meer impact had dan ze eigenlijk dachten.
Er bestaan verschillende verlieservaringen: verlies door de dood, verlies door scheiding, verlies van gezondheid, verlies door verhuizing, verlies van baan, etc.
Je merkt wellicht dat er iets wringt. Je zit niet lekker in je vel, je kan niet goed bij je gevoel, of grenzen aangeven is lastig. Wat daaronder zit, onderzoeken we samen bij de paarden. Grote kans dat je – bewust of onbewust – nog in de overlevingsstand staat. Je lichaam reageert dan nog alsof je nog midden in de ingrijpende gebeurtenis zit, ook al is die al voorbij.
Het is niet raar dat een onverwerkte verlieservaring nu nog voor onbalans zorgt.
Rouwen doe je namelijk je leven lang. En het is hard werken. Rouwen is een proces, daarom noem ik het ook liever rouwbegeleiding in plaats van rouwverwerking. Verwerken suggereert dat het rouwen op een gegeven moment klaar is. Vaak willen we weer door en vooruit, maar is er juist vertraging nodig. Soms kun jij, jouw partner of kind(eren) hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken. Ik ben er om jullie die steun te bieden.
We onderzoeken samen wat er nodig is om weer rust te creëren, los te laten wat je niet meer nodig hebt en om te kijken naar wat nu belangrijk is.